Студот ја однесе првата жртва – бездомник

bezdomnik

Шеесет и осум годишен бездомник вчера изутрина бил пронајден мртов во скопската населба Аеродром. Починатиот бездомник, кој веројатно е првата жртва на студениот бран, бил пронајден на улицата „Бојмија“, а случајот во полиција го пријавил друг бездомник. По наредба на Јавен обвинител, телото е предадено на Судска медицина со обдукција да се утврди причината за смртта.
Во отсуство на официјални податоци за бројот на бездомни лица, останува само претпоставка за тоа колкав е бројот на јавни, скриени, потенцијални бездомници во земјава…

Доколку забележите бездомно лице во вашата околина, пријавете на 02/3139 578 и/или на 071 733 171, за да можат екипите на Црвениот крст соодветно да интервенираат и да ги згрижат овие лица.

Сестринството „Љубов на Мајка Тереза“, пак, секој ден за бездомните лица обезбедува ручек во терминот од 11 до 13 часот, на улицата „Ѓорѓи Димитров“ бр. 38.
Повеќе информации на телефонот 02 27 81 415.

 

 

09.01.2017