Новости

kapacitet

Проширен капацитетот на Пунктот за бездомни лица во Момин Поток

27/07/2017

Пунктот за бездомни лица, лоциран во Момин Поток, доби нови простории при што е зголемен капацитетот на прифатилиштето за 16 кревети. Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и претседателот на Советот, Ирена Мишева, присуствуваа на пуштањето во употреба на новиот контејнер што Град Скопје го набави и постави од пренаменетите средствата во износ од два милиона […]

Повеќе
foto Robert Atanasovski

МТСП формираше тим за итни предмети кај ранливите категории

26/07/2017

Министерството за труд и социјална политика, изминатата недела формираше специјализиран тим за постапување по итни предмети од ранливи категории на корисници на права и услуги од надлежност на ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа на Град Скопје. Овој чекор има за цел да им пружи прва поддршка на децата на улица, бездомните лица, жртвите на […]

Повеќе
rab gr 4

Законот за социјално домување – неопходен чекор кон решавање на проблемот со бездомништвото

08/05/2017

Разгледување на дефиницијата за бездомништвото во Македонија, која ја креираше Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, „Паблик“, после едногодишното прво длабинско истражување на оваа тема во земјава, важноста на Законот за социјално домување во насока на решавање на проблемот со бездомништвото, како и тоа колку е важно да се мери и категоризира оваа општествена појава, […]

Повеќе
feantsa photo

Нов поглед кон бездомништвото и домувањето – меѓу клучните принципи во документот за социјална сфера на Европската комисија

02/05/2017

Домувањето и поддршката за бездомните лица е еден од 20-те клучни принципи во социјалната сфера, кои ги издаде Европската комисија во рамки на Европскиот столб на социјални права, кој беше претставен неодамна. Европската федерација на национални организации кои работат со бездомни лица ФЕАНТСА, чија членка е и Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „Паблик“,  го […]

Повеќе
bezdomnik

Студот ја однесе првата жртва – бездомник

09/01/2017

Шеесет и осум годишен бездомник вчера изутрина бил пронајден мртов во скопската населба Аеродром. Починатиот бездомник, кој веројатно е првата жртва на студениот бран, бил пронајден на улицата „Бојмија“, а случајот во полиција го пријавил друг бездомник. По наредба на Јавен обвинител, телото е предадено на Судска медицина со обдукција да се утврди причината за […]

Повеќе
Страна 1 од 212